Тежки обвинения срещу лидера на Възраждане хвърли Елена Гунчева, която напусна

...
Тежки обвинения срещу лидера на Възраждане хвърли Елена Гунчева, която напусна
Коментари Харесай

200 хиляди лева от безотчетните пари на Възраждане отишли за Учебник по Родинознание на Костадинов

Тежки обвинявания против водача на " Възраждане "  хвърли Елена Гунчева, която напусна Народното събрание предходната седмица.

Тя съобщи, че той е взимал безотчетните пари на депутатите.

Близо 200 000 лева от касата на „ Възраждане “ отишли за „ Учебник по Родинознание “ на Костадин Костадинов

Изданието е предназначено за деца от 1 до 4 клас, само че се финансира по перо за " разпространение активността на партията "

Част от безотчетните пари на депутатите от „ Възраждане “ се харчат за така наречен учебник по родинознание, написан от ръководителя на партията Костадин Костадинов. Това призна самият той пред кореспонденти в Народното събрание в петък, съобщи Флагман. Повод стана изявлението на депутатката Елена Гунчева, която разгласи, че напуща партията и Народното събрание поради отчаяние от водача.

Сред причините на Гунчева е, че не й е ясно защо се харчат така наречен безотчетни пари на депутатите от „ Възраждане “. Това са двете трети, които народните представители получават над заплатата, с цел да подкрепят активността си. Тези средства обаче се прибирали „ в партийната каса “, както разяснява Гунчева.

Вместо да се употребяват за отваряне на приемни и за сътрудници, парите се разходвали за наемане за транспорт на протестиращи с рейсове.

Костадин Костадинов отговори на рецензията, като изясни, че това е обикновено и те не го криели. Пари се давали и на фамилии на техни деятели в тежко състояние.

След което Костадинов съобщи и за " учебника " си: „ Ето в този момент от тези пари, които госпожа Гунчева ви споделя, че не се знае по какъв начин се харчат, в момента сме дали 28 000 лева за нов тираж на учебника по родинознание, който ще бъде в 15 хиляди бройки и който продължаваме да раздаваме гратис. Т.е. от парите, които са ни дадени на нас за сътрудници, за офиси, за представителни разноски, ние харчим, за да можем да пропагандираме българската просвета и българската култура. От учебника по родинознание ние сме раздали досега повече от 100 000 бройки тираж. Нали се сещате, че тези пари всичките са пристигнали по този метод – или от дотацията, или от 3 декември от тези депутатски пари. “

На 3 декември бе учредено 47-ото Народно заседание, в което за първи път „ Възраждане “ има парламентарно посланичество, а депутатите й получават така наречен безотчетни пари.

Ако 15 000 „ учебника “ костват 28 000 лева, то тираж от 100 000 броя значи, че парите, които са изхарчени за тях от касата на партията, са над 186 000 лева

Това прави общ разход от над 200 000 лева. за книжката до момента

Днес лидерът на „ Възраждане “ призна след запитване на кореспондент на „ Флагман “, че става въпрос точно за " учебника ", който той е написал.

Той може да бъде изтеглен в електронен вид от блог на Костадин Костадинов. Там той обяснява защо го е написал: „ Българското учебно заведение е превърнато в инструмент за отродяване и асимилация на българите. С новите „ български “ учебници по история се възпитават нихилисти, дегенерати и емигранти. Опитах се да направя каквото беше по силите ми, с цел да спра този развой – срещах се с министри и депутати, писах писма до медии, върших митинги. Резултатът, като изключим вдигнатия звук, беше нулев. Затова взех решение да напиша учебник по Родинознание. ”

Припомняме, че „ Възраждане “ през 2017 година проби в българската политика с популисткото заричане на Костадинов, че ще се откажат от партийната дотация, в случай че получат право на такава (при прекосяване на бариерата от 1%). Когато парите потекоха към партията, обаче, вместо да бъдат върнати в държавната хазна, започнаха да се харчат интензивно.

Проучване на „ Флагман “ през 2019 г. показа защо се разходват част от средствата.

Още тогава Костадин Костадинов призна, че се финансира и неговият учебник. Любопитното е, че това е извършено по перо за разпространение активността на партията.

Според доклада за 2018 година това е най-големият разход - 83 340 лева. Костадинов изясни, че те били употребени за „ учебници, които са издадени, по родинознание и които са популяризирани гратис “.

Любопитен миг е, че книжката на Костадинов е предопределена за деца от 1-и до 4-и клас. Как се връзва това с популяризирането активността на партията?

Обяснението на водача на „ Възраждане “ тогава бе: „ Когато раздаваме учебниците по родинознание, това е единственото перо в доклада на Сметната палата, под което може да мине. Иначе по какъв начин да стане? Партията има ли право да издава учебници? Няма право. И по тази причина ние ще бъдем санкционирани поради това, че издаваме учебници, видите ли. Имаме наглостта, представяте ли си, да издаваме учебници по българска история и още по-голямата безочливост да ги раздаваме гратис на българчетата. ”

На гърба на книжката на Костадин Костадинов е записано и че изданието се подкрепя от фондация „ Българска памет “.

За сумата 83 340 лева, изхарчена през 2018 година от партийната дотация, Костадинов сподели, че била за печатници.

Интересно е кой и как контролира дали фактически книжките се отпечатват и раздават...
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР